•• Plesňové syry ••
Plesňové syry sú vyrobené z pasterizovaného mlieka, do ktorého sa pridávajú okrem kyslomliečnych kultúr i špeciálne ušľachtilé plesňové kultúry. Podľa rastu plesne (na povrchu alebo vo vnútri syra) a jej špecifických vlastností (farby, aktivity pri štiepení bielkovín a tukov v mlieku a v syroch), získajú syry charakteristické vlastnosti (rozdiely v chuti, konzistencii). Patria medzi zrejúce syry.
Druhy syrov zaradených do tejto skupiny:
-
Syry s modrou alebo zelenou plesňou vo vnútri cesta - zrejú najmenej 2 týždne, zrením sa syr stáva kvalitnejší, lahodnejší (napr. Roquefort, Niva, Gorgonzola).
-
Syry s bielou plesňou na povrchu- zrejú najmenej do doby nárastu bielej plesne na povrchu syra (7 – 9 dní), zrením syr získava výbornú syrovú chuť, častokrát s „hubovou“ príchuťou, syry môžu zrieť až dva mesiace (napr. Encián).
-
Syry dvojplesňové - kombináciou dvoch druhov plesne – bielej na povrchu a modro-bielej vo vnútri cesta - sa dosiahne nielen rozdielny vzhľad syra, ale aj intenzívnejšie zrenie syra zvonka i zvnútra, čím syry po vyzretí získajú vynikajúcu výrazne mliečno-smotanovú až pikantnú syrovú chuť.
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...